Ik blijf!! - Reisverslag uit Dar es Salaam, Tanzania van Winnie Versol - WaarBenJij.nu Ik blijf!! - Reisverslag uit Dar es Salaam, Tanzania van Winnie Versol - WaarBenJij.nu

Ik blijf!!

Door: winnie

Blijf op de hoogte en volg Winnie

07 Oktober 2008 | Tanzania, Dar es Salaam

Foto’s op http://picasaweb.google.co.uk/winnieversol
Sorry voor het lange wachten! Maar hier eindelijk weer een update. Afgelopen maanden waren lekker druk. Veel gereisd, hard gewerkt, verhuisd...
Half augustus ruim een week naar Iringa, Njombe en Songea met Godwin, m’n collega en met de auto, wat een heel stuk relaxter is dan met de bus! Tijdens zo’n trip bezoeken we ‘onze’ dealers en helpen we ze oa met technische problemen, geven we ze nieuwe ideen om hun verkoop te laten toenemen en zorgen we ervoor dat ze hun producten actief gaan promoten in de omliggende (off-grid) dorpen door middel van demonstraties. Vooral dat laatste is superleuk om te doen, de reacties van de mensen in de dorpen zijn altijd erg enthousiast, en we worden altijd uitgebreid bedankt voor het feit dat we de moeite hebben genomen om ze iets nieuws te laten zien wat hun leven kan verbeteren. Naast zonne-energie systemen voor verlichting zijn we ook bezig met hoe men zonne-energie kan gebruiken om geld te verdienen, om een klein bedrijfje te beginnen. Het opladen van telefoontjes is erg populair, maar als er geen electriciteit is is het een heel gedoe. Soms lopen mensen uren om alleen hun telefoon op te laden. Dus onze ‘triangle box’, een compleet en draagbaar systeem is een gat in de markt! Een andere ‘business application’ is de barbershop. De meeste tanzanianen gaan wekelijks naar de kapper om hun hoofd te scheren, en maakt het een andere belangrijke bron van inkomsten!

Eind augustus ben ik een weekendje naar Zanzibar geweest, en daarna zijn we verhuisd! We (Laura en ik en af en toe Ronald) wonen nu op loopafstand van Dar es Salaams nieuwste winkelcentrum, in een gezellig wijk in een ruim huis met drie grote slaapkamers en een grote woonkamer die perfect als kantoor voldoet. Langzaam maar zeker raken we redelijk ingericht, tafels, stoelen en bedden worden hier overal langs de weg (op maat) gemaakt. Lekker makkelijk! Onze cleaninglady, Zuhura, die door onze vorige huisbazin ten onrechte was ontslagen, hebben we ook weer gelukkig gemaakt door haar voor drie dagen in de week in te huren. Ze is zo blij met ons dat ze steeds plantjes voor in onze tuin meeneemt, hartstikke schattig!

Tussen de bedrijven door was ik nog getuige, fotograaf én bruidsmeisje op de trouwerij van Sarah en Nathan. Sarah werkt op de franse ambassade, en het was handiger voor Nathans visum als ze gingen trouwen. Donderdagavond werd me even meegedeeld dat ik vrijdagochtend om 7 uur (!!) verwacht werd om m’n handtekening te zetten... Erg apart, maar ze waren toch erg gelukkig. En daarna weer aan het werk..!

In september zijn we een week naar Mtwara, het zuiden gegaan, en daarna was Ina in Tanzania! Hartstikke gezellig! Ze had het wel druk, maar we zijn wel een paar keer lekker uit eten geweest, en we zullen elkaar nog vaak genoeg zien als ze ook in Tanzania komt werken vanaf november.

En ik ben eindelijk op safari geweest! Naar Mikumi, een van de makkelijkst bereikbare parken (zo’n 4 uur rijden vanaf Dar). Héél veel gezien, vooral veel giraffen, en zelfs twee leeuwen die babies aan het maken waren...

Afgelopen week hadden we hoog bezoek uit Nederland, Jan onze directeur kwam kijken hoe het hier hier allemaal gaat. Onze Zambiaanse collega Suzgo was ook naar Dar es Salaam gekomen, dus een intensieve week! We hebben heel veel besproken, gebrainstormd, een trip naar Morogoro en nieuwe plannen gemaakt, en het allerbelangrijkste... ik heb een nieuw contract getekend!!! Ik blijf nog minstens 12 maanden in Tanzania werken voor het Solarnow project van de Rural Energy Foundation (zoals we sinds kort heten).
Maar ik ben jullie niet vergeten hoor, ik kom in december een maand naar huis en halverwege volgend jaar ook nog een keer. En verder verwacht ik natuurlijk wel heel veel bezoek ;-)

• 07 Oktober 2008 - 08:04

Marleen:

Wat gaaf dat je avontuur een vervolg krijgt!
    Misschien kunnen we weer een etentje met Ria plannen als je terug bent, gezelli!

x Marleen

• 07 Oktober 2008 - 09:39

Marieke:

Wat leuk dat je kan blijven. Zo te lezen heb je het nog steeds enorm naar je zin! Je bent wel ver weg hoor om even op bezoek te komen!
    Hier gaat alles zijn gangetje, hoop vanaf volgende week weer wat meer rust te krijgen!
    Liefs Marieke

• 07 Oktober 2008 - 13:37

Floor:

Hey Winnie!
    Wat gaaf dat je nog zo lang blijft!! Ik ben ondertussen terug uit Suriname...snik snik, kon ik daar nog maar een jaar blijven... maar wie weet ;-)

Heel veel succes daar, keep up the good work! Groetjes Floor

• 07 Oktober 2008 - 19:16

Ellen:

Hej Winnie, ook ik volg je verhalen regelmatig, al volgt er niet altijd een reactie... :-s... ;-). Jij hebt het daar wel naar je zin, zo te lezen... heel gaaf om het nog met een jaar te verlengen! Heel veel succes weer :-) Enne... jij was de eerste met het goed antwoord op mijn vraag laatst, haha! :-) (de anderen konden zeker niets beters verzinnen... ;-))
    Groetjes Ellen

• 08 Oktober 2008 - 06:25

Loes:

Wat een super verhalen! Terwijl wij hier ons druk maken om de kredietcrisis, ben jij lekker aan het werk en het leven van mensen beter aan het maken. Super! Ik had niet anders verwacht dan dat je je verblijf nog zou verlengen :). Wel gezellig dat je in december terugkomt!

• 10 Oktober 2008 - 01:44

Judith:

Wow, nog een jaartje extra met zulke gave verhalen! :D Doe je goed!! Ik ben 18 december terug in Nederland, hoop dat we nog even kunnen daten voordat je weer terug gaat! En anders moet ik je inderdaad wel daar komen opzoeken ;-)
    xx

• 14 Oktober 2008 - 19:36

Peter:

Habari za Bongo?

Briljant dat je blijft!
    Prima; nieuw huisje, uitbreiding; 't wordt allemaal professioneler!
    Ook wel fijn, direct naast Mlimanicity.

Hoorde 't al van Caroline via facebook. Lullig..

Grappig weetje; die foto op de rotsen aan zee in Mtwara heb ik ook, maar dan van ongeveer een jaar geleden;)

Geniet ervan (hoewel 't werk prima bevalt, benijd ik je!)! En geef Zhura een knuffel!

Baadaye!

• 05 November 2008 - 21:22

Peter:

Gefeliciteerd met Obama!

Ook al weet waarschijnlijk het gros van de mensen daar niet waar hij voor staat, het zal er wel flink feest zijn!

Enjoy!

• 08 November 2008 - 18:47

Opa En Oma:

Lieve Winnie,je verslag weer met verbazing en bewondering gelezen,gelukkig dat je ons zo op de hoogte houdt,anders zou je a.s.verblijf in Holland te kort zijn voor de verhalen!We verheugen ons op je komst.Liefs van ons beiden.